Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ovisjel: sepru                       ovisjel: sepru                         ovisjel: sepru

                 Ö   T   L   E   T    E   K      

Sógyurma receptek:

     1. 20 dkg finomliszt; 20 dkg. vákumsó; 125 ml. víz

            1 ek. ricinusolaj, vagy 2 ek. étolaj.

 

      2.  2 csésze só; 2 csésze liszt; 1 csésze víz;

           1.5 ek. tapétaragasztó (ettől a gyurma szürkés )

 

      3. 10 dkg finomliszt; 10 dkg. burgonyaliszt;

           20 dkg finomsó; 1 ek. ricinusolaj .

 

Színesíthetjük természetes anyagokkal. 

Csokibarna gyurmához: a liszthez kakaóport keverünk.  

Kávébarna gyurmához: víz helyett egy csésze  kihűlt

                                         kávét adhatunk.

Világosbarna gyurmához: fahéjat használunk.

Narancsos árnyalathoz: Őrölt ( édes) piros paprikát

                                         meleg vízben feloldunk, és

                                          akkor adjuk hozzá, ha már

                                         kihűlt.

Sárga színt: kurkumával érhetünk el, vízben oldós

                                           módszerrel.

Díszítés: Fésűvel villával sráfozhatjuk.

Mintát: fogpiszkálóval, szegfűszeggel

                              készíthetünk. Díszíthetjük még nem

                              gyúlékony terményekel pl. borsó,

                              szegfüszeg, szemes KV bab, lencse stb.

 

A sógyurma kisütése:

KIcsit nehéz feladat, mivel a gyurma könnyen deformálódik és hólyagosodik. a friss gyurmát a legalacsonyabb fokozaton nyitott sütőajtónál fél óráig szárítjuk, hogy a nedvesség elpárologhasson a belsejéből. Csak amikor kiszáradt akkor csukjuk be a sütő ajtaját és egyes fokozaton további fél órát sütjük, majd újabb fél órát kettes fokozaton. - Ha natúr anyaggal dolgozunk a fokozat emelésével érhrtjül el az erőteljesebb színeket. A magas fokozaton folyamatosan figyelni kell meg ne égjen.

 

Lakkozás:

Színtelen lakkot ecsettel kenhetjük fel a kész, már kihűlt munkára. Ha több réteget használunk, mindig meg kell várni mig megszárad.

 PETÖ ÉVA: SÓGYURMA CÍMŰ KÖNYVE ALAPJÁN  

 

            Receptgyűjtemény: Házilag készíthető csodagyurmák:

     http//szinesotletek.postr.hu/a-levegon-szarado-csodagyurma-                                                                                                              receptek       

  Kreatív oldalak:

                            www.barkacskucko.hu

                            www.mithogyankell.hu

                            www.kreativszoba.blog.hu