Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bábtörténelem

2010.09.23

 

                               

             

                            B á b t ö r t é n e l e m  

                                                          

A bábjáték egyidős az emberi kutúrával. Már Kr.e. 1000-ben egy ősi indiai eposzban, szó esik egy báburól, aki táncol, énekel, varr.

Az ókori Egyiptomban az Oziriszkultusz papnői bábok alkalmazásával próbálták érthetőbbé tenni a vallási tételeket.

Krétán Kr. e. 500-ból származó szobrocskákat találtak aminek kezét, lábát zsineggel mozgatták.

Afrika északi részén, már Kr. u. a lll. században, egy legenda szerint Oszlopos Simeon a ruhája ujjából letépett anyagdarabot bábként felhasználva próbálta rávenni az arra járókat, hogy meghallgassák.( Ami sikerült is neki!) Így lett Ő a bábosok védőszentje.

A középkori és újkori Európában a dráma és a misztériumjátékok mellett nagyon népszerű lett a bábjáték. ( a marionettjáték). Az elődásokat templomok előtti tereken vasár és ünnepnakon tartották, vásárok alkalmával. Így került a piacterekre, az utcákra a bábozás.- Később annyira népszerű lett, hogy a főúri kastélyokba is bejutottak.

A vándor bábjátszás XVlll. század végétől terjedt el. Eleinte német, osztrák, olasz bábjátékosok járták az országot. Az előadott történeteket többségében az elnyomott nép idealizált hőse, megteremtője, furfangos képviselője, aki legalább a színpadon jól elagyabugyálta a mesében éppen szereplő hatalmast, vagy a hatalom képviselőit. Amolyan Ludas Matyi-forma legényről van itt szó. Az olaszoknál a Pulcinella és Maccaróni; a franciáknál Guegnol és Jean Potage, azaz Leves János; az angolok John Punch; a németeknél Hans Wurst (kolbász János) A törököknél Karagöz.  Nevül leggyakrabban valamilyen nemzeti ézelhez kapcsolódik, vagy evést ivást jelent, nagyszájságot esetleg temperamentumot fejez ki.

Paprika Jancsi és Vitéz László a magyar vásári bábjátszás hősei. - De kik ezek a bábfigurák? Noha a XVlll.század elejétől vagy másfé évszázadon keresztül sok száz vándormutatványos és bábjátékos járta az országot, csak két család nemzedékről nemzedékre öröklődő bábszínáza maradt fenn számunkra. Hinczék és Keményék. Több száz bábjuk között  ott található a híres nevezetes Paprika Jancsi és Vitéz László. Paprika Jancsi a régebbi figura. 1830-as évek végén tünhetet fel, hiszen bérmennyire hihetetlen ekkor terjedt el Magyarországon a ma már nemzeti fűszerként ismert paprika. Vitéz László a XVlll. század végén alalkulhatott ki, és átvette Paprika Jancsi legtöbb tulajdonságát.

  Megemlíteni kívánom, hogy nekem volt olyan szerencsém egy tanfolyam keretében, hogy Vitéz Lászlót az IGAZIT, az elnyűttet, a kissé rongyosat a kezemre húzhattam, és közelről bepillanthattam a vásári bábjáték Kemény Henrik ( ahogy a bábosok egymás között hívják "Hennike") által képviselt műhelytitkaiba.

                                       

                                      

 

                               1925 - 2011

 

                                                                        

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.