Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 img72/1987/brunswickterzeb4.jpg

  AZ ELSŐ ÓVÓNŐ

"Én pedagógus vagyok... A haza lánya... a gyermekek lelkes barátja"- vallotta magáról Teréz grófnő, azaz Brunszvik Teréz a Kisdedóvás ügyének szervezője, apostola.

1828 június 1.- én nyitotta meg saját költségén az első magyarországi kisdedóvó intézetet édesanyja budai házában (a Mikó utcában), amit a szakirodalom Angyalkert néven ismert. Ez az intézmény Közép-Európa viszonylatában a legelső volt. A hasonló intézmények létrehozására patronáló egyesületeket szervezett.

1829-ben további két budai, egy pesti, majd rövidesen több vidéki óvoda jött létre. A feljegyzések szerint az első név szerint ismert óvodás Vogel Karcsi volt.

Jelentős fejlődés akkor következett be az óvodaügyben, amikor 1836-ban megalakult a Kisdedóvó Intézeteket Magyarországban Terjesztő Egyesület.

Brunszvik Teréz 1775-1861-ig élt. A család legidősebb gyermeke volt. Sokszor feltette magának a kérdést, mi a célja az életének. Ő kortársai és az arisztokrata hölgyek életvitelénél többre vágyott. Naplójában meséli: "Midőn kinőtem a gyermekkorból két gondolat magasodott előttem: másokért élni, semmint magamért. Azaz megsemmisíteni az önzést, a  magam örömét másokéban fellelni. Életem a haza javára kamatoztatni, s amennyiben csak lehetséges neki szentelni. Ennek eszköze: Kevésre legyen szükségem, és minél többre legyek használható."

1809-ben az akkor 43 éves Teréz "rendeltetésének tudatára" ébredt. Ekkor jelképesen elfogadja "az összes rászoruló gyermeket" és igent mond tulajdonképpeni hivatására: a szellemi anyaságra.

Brunszvik Teréz évtizedeken keresztül igen sokat tett a kisdedóvás és nevelés ügye mellett. Mindezt tükrözi mintegy 60 füzetből álló és 50 évet átívelő naplóhagyatéka, mellyel az óvodán kívüli tapasztalatait és a mának szóló üzeneteit is ránkhagyta. 

img297/5794/kisdedvaz1900asvekelejnfd1.jpg

  

kISDEDÓVÓ AZ 1900-AS ÉVEK ELEJÉN

Pedagógiai Lexikon és Hornyák Mária: Hivatása szellemi anyaság volt...cikke alapján